Pompoenwafels
Met Pasen in het vooruitzicht maakte ik deze heerlijke wafels met pompoen. Ze zijn een gezond ontbijt, lunch of tussendoortje. Super lekker voor de paasbrunch!
Ik maakte ook nog andere soorten wafels: zoals spinaziewafels, rode bieten wafels en zelfs chocoladewafels. Door ze samen op een schaal te leggen, wordt het een heel gezellig kleurig geheel!
Heb jij nog andere ideeën voor wafels? Ik ben super benieuwd. Deel ze hieronder in de reacties.
Wafelijzer
Sinds enkele weken heb ik een wafelijzer! En wat vind ik dat leuk. Niet perse een musthave natuurlijk, maar een echt hebbeding. IK heb hem aangeschaft voor de Pasen, maar ga hem zeker nog veel vaker gebruiken. In het boekje dat je erbij krijgt staan dan al van die standaard recepten. Jeetje, wat een hoop suiker en boter wordt hieraan toegevoegd. Het was de bedoeling dat ik dit wafelijzer voor gezonde wafels zou gaan gebruiken, dus heb het boekje maar snel weggelegd. En ben begonnen met uitproberen van de gezonde varianten. Is super simpel om te maken en je hebt in een handomdraai iets leuks op tafel staan. Door voor voorgesneden groenten te kiezen of uit de diepvries scheelt het je weer heel veel tijd. In principe is het heel makkelijk als je eenmaal een basisrecept hebt, kun je ook voor andere groenten of fruit kiezen of ga je voor hartig of zoet.
Geschikt bij het afvallen
Inmiddels heb ik een hele reeks met wafels uitgeprobeerd. Ik zal de lekkerste hiervan ook delen bij mijn recepten. Je denkt misschien aan een wafel met slagroom en kersen of chocolade, maar voor dit recept koos ik voor pompoen. En ook dit is heel erg lekker kan ik je zeggen! Maar dus wel suikervrij en een verantwoorde maaltijd of tussendoortje. Heel erg fijn als je misschien wat kilo'tjes wil afvallen.
Door toevoeging van groenten meteen een stukje voedzamer en daarnaast gebruik ik altijd een volkorenmeel. De voedingsvezels zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel en leveren weer de nodige vitamines en mineralen.
Wat heb je nodig voor deze pompoenwafels:
Voor 6 kleine wafels
Benodigdheden:
Wafelijzer
- 100 gram pompoen
- 90 gram volkoren tarwemeel (of bijvoorbeeld havermeel, sorghummeel, boekweitmeel of een combinatie)
- 1 tl bakpoeder
- 2 ei
- 1 tl kurkuma
- 1 tl tijm
Hoe maak je deze pompoenwafels:
- Kook of stoom de pompoen totdat je er met een vork in kunt prikken.
- Prak de pompoen met een vork of pureer met een staafmixer.
- Meng de pompoenpuree met het meel, bakpoeder, eieren en de kruiden.
- Verwarm het wafelijzer.
- Vet het wafelijzer in met een beetje olijfolie.
- Schep ongeveer een ijslepel beslag op het wafelijzer.
- Na ongeveer 5 minuten zijn ze klaar.
Beleg de wafels met gezond beleg:
Deze heerlijke wafeltjes kun je beleggen met bijvoorbeeld zuivelspread, cottage cheese, kwark, kipfilet, gerookte zalm, 100% notenpasta of hummus. Leg daar nog wat stukjes komkommer, tomaat, radijs, paprika of bijvoorbeeld fruit op.
Gezond tussendoortje voor onderweg
Neem de wafels mee voor onderweg of lekker voor de lunch in je broodtrommel in plaats van brood of crackers. Deze wafels zijn ook goedgekeurd door mijn kinderen, dus ook bij hen gaat er nu regelmatig een wafeltje mee in de broodtrommel. Dit vinden ze echt een feestje!
Geen wafelijzer?
Geen probleem, je kunt het beslag ook gebruiken om pannenkoekjes van te bakken. Misschien een beetje verdunnen met water of (plantaardige melk), zodat ze eerder gaar zijn.
Hoe bewaar je deze wafels:
Afgesloten bewaren zijn ze nog wel 2 dagen houdbaar. Je kunt ze ook in de vriezer bewaren voor later gebruik.
Reactie plaatsen
Reacties