Bananenbrood met kersencompote

Gepubliceerd op 31 oktober 2025 om 15:56

Gezond bananenbrood met kersencompote 🍒

 

Zoek je een gezond bananenbrood recept zonder toegevoegde suikers dat nét even anders is? Dit bananenbrood met warme kersen-chia-compote is luchtig, voedzaam en echt lekker! Kaneel zorgt voor dat heerlijk herfstige gevoel. Dit bananenbrood is ideaal als ontbijt, tussendoortje of gezond toetje. 

Het bananenbrood staat in zo'n 5 minuten in de oven. Je moet alleen even zorgen dat je de ingrediënten bij elkaar hebt, mixen, in het bakblik en klaar!! Jammer genoeg moet je wel 45 minuten wachten tot het uit de oven komt... 

 

Waarom dit bananenbrood zo goed is

Dit bananenbrood is gemaakt met havermeel en hazelnotenmeel, waardoor het van nature glutenvrij is (controleer wel even je havermeel). Er komt geen geraffineerde suiker aan te pas; de bananen zorgen voor natuurlijke zoetheid, en de kersencompote geeft een frisse zoete smaak. Dankzij het chiazaad krijgt de compote een heerlijke jam-achtige structuur, boordevol vezels en omega 3. Wist je dat chiazaad als een van de meest vezelrijke producten! Vezels zijn super belangrijk in een gezond voedingspatroon en de meeste mensen krijgen hiervan helaas te weinig binnen. Chiazaad is dus een mooie aanvulling wat je kan helpen een beetje extra vezels binnen te krijgen. 

 

Tip: Heb jij ook wel eens van die bruine bananen? Deze zijn dus ideaal voor in baksels. Ze zijn extra zoet en zonde om weg te gooien ook! Je kunt deze bananen trouwens ook in plakjes snijden en in een diepvrieszakje in de vriezer bewaren voor bijvoorbeeld een smoothie of wat dacht je van bananenijs! Gewoon even blenden met wat melk en klaar is je ijs. Eventueel kun je nog een beetje honing toevoegen voor wat extra zoet.


💡

R

Ingrediënten: 

Voor het bananenbrood:

  • 2 rijpe bananen

  • 3 eieren

  • 150 g havermeel

  • 50 g hazelnotenmeel of amandelmeel

  • 1 tl bakpoeder

  • 1 el kaneelpoeder

  • 1 tl vanille-aroma

  • 50 g diepvrieskersen

 

Voor de kersen-chia-compote:

  • 200 g diepvrieskersen

  • Een scheutje water

  • 2 el chiazaad

  • 1 el citroensap

 

Hoe maak je het bananenbrood

 

1. Bananenbrood
Verwarm de oven voor op 175°C. Mix de bananen en eieren met een staafmixer tot een glad beslag. Voeg het havermeel, hazelnotenmeel, bakpoeder, kaneel en vanille toe en roer goed door.
Bekleed een cakevorm met bakpapier, giet het beslag erin en druk de kersen erin.
Bak het bananenbrood in 45 minuten goudbruin. Maar warm is het eigenlijk welk het lekkerst.

 

2. Kersen-chia-compote
Verwarm de kersen met een scheutje water in een pannetje. Prak ze met een vork en voeg het chiazaad en citroensap toe. Laat zachtjes pruttelen tot het een dikke, jam-achtige compote wordt.
Lekker als het nog beetje warm is over het bananenbrood.

Ook een aanrader trouwens om de warme chiajam samen te eten met een schaaltje kwark en granola 

 

Smakelijk!! 

Serveer- en bewaartips

  • Lekker in combinatie met (plantaardige) kwark voor een eiwitrijk ontbijt. 

  • Bewaar de kersencompote in een potje in de koelkast — perfect als gezonde jam op brood of door de havermout.

  • Het bananenbrood blijft 3–4 dagen lekker in een afgesloten trommel of tot 3 maanden in de vriezer.

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.