
Zelf Kimchi maken
Makkelijk recept voor pittige gefermenteerde Chinese kool
Kimchi is hét Koreaanse fermentatie-icoon: friszuur, licht pittig en vol probiotische power.
En het mooiste? Zelf kimchi maken is veel makkelijker dan het lijkt! Met een paar simpele ingrediënten, tover je de groenten om een een pot vol levendige smaken. Namelijk met alleen Chinese kool, wortel, lente-uitjes maak je kimchi. Daarnaast een sausje van Gochujang (koreaanse chili pasta) voor een pittige hartige smaak, peer voor iets zoets, knoflook, gember en ik gebruik een nori-vel in plaats van vissaus voor een vegan variant. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon vissaus gebruiken.
Kimchi is perfect als bijgerecht bij bijvoorbeeld rijstgerechten, ei-gerechten, in een bowl of gewoon als pittige smaakmaker op je boterham.
Ontdek hieronder het recept en leer stap voor stap hoe je thuis kimchi kunt maken. Kimchi maken is leuk om te doen! Het is super simpel, snel klaar, en je maakt meteen een grote pot waar je lang mee kunt doen. Een minpunt... je hebt wel een klein weekje geduld nodig voor je het kunt eten. Het moet natuurlijk wel even de kans krijgen om te fermenteren. Na een paar dagen proef je al dat de kool begint te fermenteren. Je kunt hem dan al eten, maar na een week is de smaak nog voller en dieper. Bewaar de kimchi vanaf dat moment in de koelkast om het fermentatieproces te vertragen. Zo kun je er langer van genieten zonder dat hij te zuur wordt.
Probiotica en je microbioom
Wist je dat kimchi boordevol zit met probiotica? Dat zijn de goede bacteriën die je microbioom (darmbacteriën) in balans houden. Een gezond microbioom ondersteunt je spijsvertering, versterkt je immuunsysteem en kan zelfs je energieniveau en humeur positief beïnvloeden.
Andere gefermenteerde voedingsmiddelen die rijk aan probiotica zijn:
-
Zuurkool – mild zuur en veelzijdig
-
Yoghurt – bij voorkeur ongezoet en met levende culturen
-
Kefir – gefermenteerde melk of plantaardig alternatief
-
Miso – gefermenteerde sojabonenpasta, lekker in soepen, roerbakgerechten en dressings
-
Kombucha – licht bruisende gefermenteerde thee
-
Tempeh – gefermenteerde sojabonen, ideaal als vleesvervanger
Waar probiotica goed voor is:
-
Ondersteuning van een gezonde spijsvertering
-
In balans houden van gezonde darmbacteriën
-
Versterking van je immuunsysteem
-
Positieve invloed op energie en humeur
Door regelmatig kimchi, zuurkool of kefir te eten, geef je je darmbacteriën een boost en draag je bij aan een gezond microbioom.
Maar dan... hoe maak je het dan zo simpel??
Ingrediënten:
Voor de kimchi:
-
1 Chinese kool
-
1 wortel, in dunne reepjes ik gebruikte hiervoor een keukenmachine, maar je kunt ook zakje julienne kopen.
-
4 lente-uitjes, in stukken
Voor de saus:
-
1 rijpe peer
-
2 el sojasaus
-
2 el gochujang (Koreaanse chilipasta)
-
2 teentjes knoflook
-
1 ui
-
2 cm verse gember, in stukken
-
1 nori-vel in stukjes geknipt of versnipperd


Hoe maak je de Kimchi:
-
Snijd de Chinese kool in grove stukken. Bestrooi met zout en kneed/masseer de kool even goed door.
-
Laat de kool 1 uur staan, zodat hij zachter wordt en vocht loslaat. Spoel daarna goed af en laat uitlekken.
-
Mix intussen de peer, sojasaus, gochujang, knoflook, ui, gember met een staafmixer tot een gladde saus.
-
Snijd de lente-uitjes in stukken en de wortel in dunne reepjes. Het nori-vel knip ik altijd met een schaar in kleine stukjes. Je kunt het een paar keer dubbel vouwen en dan knippen tot kleine snippers.
-
Meng de saus met de wortel en lente-uitjes en voeg de kool toe. Meng alles goed door elkaar.
-
Doe het mengsel in een schone glazen pot en druk stevig aan zodat er geen luchtbellen zijn.
-
Laat 4-7 dagen op kamertemperatuur fermenteren, open de pot dagelijks even om de lucht te laten ontsnappen.
-
Na een paar dagen kun je al proeven dat de kimchi begint te fermenteren. Na een week is hij op smaak en bewaar hem daarna in de koelkast om het fermentatieproces te vertragen.
Ga jij het maken? Laat het me weten wat je ervan vindt!
Reactie plaatsen
Reacties