Broccolipesto

Gepubliceerd op 30 januari 2025 om 19:10

Broccolipesto

 

Deze broccolipesto kwam eigenlijk tot stand toen ik tot de conclusie kwam dat ik te veel boodschappen had gedaan en ik iets moest met de groenten voordat ze zouden bederven... ja ik houd van groente inkopen en wil altijd graag meteen mijn ideeën in mijn hoofd omzetten in iets lekkers. Wegooien van eten vind ik echt zonde dus bij mij gaat alles vaak in bakjes in de koelkast of vriezer voor later gebruik #weggooieniszonde 😉!!

 

Ik had dus nog een halve broccoli in de koelkast liggen en om weer broccoli te stomen en een broccolisalade van te maken vond wel een beetje saai. Hoewel het recept van deze salade mijn site wel heel lekker is overigens ...  Maar nu dus eens wat anders, namelijk broccolipesto met citroen rasp en sap, wat het heerlijk fris maakt. Ik had nog een restje linzenspaghetti (verkrijgbaar bij AH) over van de dag ervoor en besloot daarom een pasta pesto te maken voor de lunch. Ik voegde nog wat cherrytomaatjes toe voor de kleur, smaak en voedingsstoffen. De volgende dag gebruikte ik de pesto voor op mijn brood en voegde ik nog wat sla, cottage cheese en paprika toe voorextra vulling, vitamientjes en eiwitten. De broccolipesto is ook zeer geschikt voor op de borrelplank lekker op een toastje of met rauwkost of voor bij de bbq. 

 

Kijk vooral wat je in huis hebt en wees creatief. In plaats van spinazie toe te voegen aan de pesto kun je ook kiezen voor rucola of basilicum. Voor extra eiwitten kun je een (magere) kaassoort of peulvruchten toevoegen door de pesto of voor erbij. 

 

Broccoli

Ik schreef eerder al dat broccoli een kruisbloemige groente is en deze ontzettend gezond zijn. Broccoli bevat in verhouding met andere groenten meer vezels en veel eiwitten. Daarnaast bevat broccoli veel goede voedingstoffen zoals vitamine E, K, B11 (foliumzuur) en vooral niet te vergeten de hoge hoeveelheid aan vitamine C. Vitamine C staat onder andere bekend om het behouden van een goede weerstand en de opname van ijzer te bevorderen. Laat broccoli nou ook een grote hoeveelheid aan ijzer en calcium bevatten. Een perfecte combinatie dus.

 

Maar nu dus aan de slag!

 

Wat heb je nodig voor broccolipesto:

  • halve of 1 kleine broccoli
  • 50 gram spinazie
  • rasp en sap van 1 (biologische) citroen
  • 2 el edelgistvlokken of 2 el (Parmezaanse) kaas
  • 25 gram pijnboompitten of andere noten, pitten of zaden (zoals zonnebloempitjes of walnoten)
  • klein teentje knoflook
  • Peper en zout

 

Hoe maak je de broccolipesto:

  1. Stoom of kook de broccoli gaar (ongeveer 5 minuten)
  2. Doe de broccoli in een keukenmachine (of blender) samen met de spinazie, het rasp en sap van de citroen, edelgistvlokken (of kaas), pijnboompitten en knoflook. Voeg wat peper en zout toe.
  3. Mix alles door elkaar en proef of de smaak goed is.
  4. Wanneer je er pasta pesto van maakt, meng je de pesto samen met de pasta in de pan en warm je deze een beetje op. Snijd nog wat cherrytomaatjes door de helft en verwarm deze mee. Maak af met wat cottage cheese of mozzarella bijvoorbeeld voor een frisse smaak.

    of

5.  Kies je voor de pesto op bijvoorbeeld brood of in een salade dan kan je de pesto ook koud eten. Lekker met rauwkost, kaas of extra eiwitten van bijvoorbeeld edamame boontjes. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.